Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Classis Mammalia - Sisari". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Sisari poseduju niz adaptacija koje im omogucavaju veoma uspesno prilagodjavanje kopnenom nacinu zivota, mada su neki akvatitne zivotinje (npr. delfin, kit). Pripadnici klase Mammalia imaju neke morfoloske karakteristike koje postoje samo kod njih - pre svega mlecne zlezde koje su dobro razvijene samo kod zenki i po kojima citava klasa dobila naziv. Za njih je takodje karakteristicno prisustvo znojnih i lojnih zlezda. Jedna od najupadljivijih osobina sisara predstavlja i dlakavi telesni pokrivac. Veoma znacajna odlika koja postoji samo kod sisara je heterodontizam - visoka diferenciranost zuba koja omogucuje "podelu rada". Zubi su podeljeni u sledece grupe: sekutici (incisivi), ocnjaci (canini), prekutnjaci (praemolares) i kutnjaci (molares). Ovakvo diferenciranje zubnog sistema omogucilo je najrazlicitije nacine ishrane, kao i intenzivnije koriscenje hrane. Zahvaljujuci tome oni su se prilagodili na razlicite uslove zivota i evoluirali su u raznim pravcima. Samo kod sisara postoji dijafragma koja se nalazi izmedju grudne i trbusne duplje. Za razliku od ptica, kod sisara postoji levi aortin luk. Eritrociti sisara nemaju jedro, sa izuzetkom familije kamila kod kojih postoje eritrociti sa jedrom. Prisustvo Henlejeve petlje u bubregu, takodje, je karakteristicno samo za sisare. U unutrasnjem uhu sisara postoje tri slusne koscice: Cekic (maleus), nakovanj (incus) i uzengija (stapes), za razliku od amfiba, reptila i ptica gde postoji samo jedna. Sisari imaju veoma razvijene hemisfere velikog mozga i kompleksno ponaπanje. cula sisara su dobro razvijena. Od svih kicmenjaka, sisari imaju najbolje razvijeno culo ukusa.
Celokupna telesna organizacija sisara stoji na visem nivou u odnosu na ostale kicmenjake. Oni su i u pogledu svoga razvica najvise evoluirali. Kod njih se embrion razvija u telu majke. Sisari poseduju sve embrionalne zavoje koji postoje i kod drugih Amniota, ali je kod njih doslo do obrazovanja placente cime je omogucena ishrana na racun tela majke. Sisari su tokom evolucije nastali iz jedne grupe izumrlih gmizavaca. Prvobitni sisari polagali su jaja, kao sto je to i danas slucaj kod "najprimitivnijih" sisara (Monotremata).
Sisari koji se pri kretanju oslanjaju na podlogu celim stopalom nazivaju se plantigradi, kao npr. Ursidae - medvedi, Mustelidae - kune, tvorovi i vidre, Procyonidae - rakuni. Oni koji gaze samo prstima (npr. Felidae - macke) oznaceni su kao digitigradi. Maksimalno izdizanje sake i stopala iznad podloge postoji kod tzv. unguligrada (npr. Equidae - konji).
Ova grupa obuhvata svega tri najniza i najprimitivnija predstavnika medju danasnjim sisarima, koji nastanjuju samo Australiju, Tasmaniju i Novu Gvineju. To su:
- Ornithorhynchus anatinus - kljunar, najpoznatiji predstavnik ovih primitivnih sisara. Dostize duzinu od oko pola metra. Ima spljosten rep kao u dabra dugacak oko 15 cm. Telo je pokriveno gustom dlakom. Kljunar na nogama ima po pet prstiju spojenih opnama sto mu omogucava da dobro pliva i roni. Prsti se zavrsavaju jakim kandzama, koje omogucavaju kopanje zemlje. Ima kljun slican onom kod patke. Kljun je sirok i nazubljen, te omogucava hvatanje i zadrzavanje ljigavih zivotinja u vodi. Zube nema, ali se njihovi zaceci javljaju u embriogenezi i kasnije nestaju.
- Echidna aculeata (=Tachyglossus aculeatus) - mravinji jez ili kratkonosa ehidna - ima telo pokriveno gustim bodljama, njusku izvucenu u vidu cevi koja se zavrsava uzanim usnim otvorom. Nema zube. Ima dugacak crvolik i lepljiv jezik kojim hvata mrave i termite. Ima snazne kandze za raskopavanje mravnjaka. zenka po pravilu polaze jedno jaje, koje svojim ustima prenosi u koznu kesu na preponama, gde se zatim izleze mladunce.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta