Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Lan mreža". Rad ima 7 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


LAN mreze ( local area network)
Kada posmatramo savremene informacione sisteme, ono sto bi se svakako na prvi pogled primetilo jeste neki izvestan broj racunara, koji su nekako povezani-organizovani i na adekvatan nacin obezbedjuju da taj informacioni sistem funkcionise.Naravno, organizacija tog manjeg ili veceg skupa racunara moze da bude veoma jednostavna, ali ukoliko postojiu potreba moze da bude itekako slozena i kompleksna.
Lan mreza ( Local area network ) u najslobodnijem prevodu generalno predstavlja povezivanje racunara u lokalu, lokalnu mrezu u nasem preduzecu, u internet kafeu, u igraonici gde se igraju video igre na racunarima, u nasoj kuci ako nam je to potrebno, u laboratoriji na fakultetu, u posti itd. Povezivanjem racunara u lan mrezu mozemo mnogo racionalnije i bolje da koristimo same racunare kao i ostali hardver koji je na njima povezan;npr:stampace, skenere, uredjaje za backup podataka i dr.Tek kada formiramo lan mrezu mozemo da sa zadovoljstvom koristimo sve pogodnosti i olaksice koje nam pruzaju mrezni resursi.
Hardverska realizacija lan mreza
Za pocetak najbolje bi bilo da se upoznamo sa hardverom potrebnim za realizaciju lan mreze.Dakle potrebni su nam mrezna kartica i mrezni kabal za svaki racunar,i danas nezaobilazni uredjaj za mrezu, switch(svic).
Da bismo neki racunar povezali na neku lokalnu mrezu neophodna nam je mrezna kartica sa odgovarajucim driver-om,i mrezni kabl. Glavna karakteristika svake mrezne kartice je da svaka poseduje jedinstveni fabricki broj poznatiji kao “MAC adresa”-sto je cini jedinstvenom na hardverskom nivou. Druga bitna karakteristika je IP adresa koja se kasnije pridodaje mreznoj kartici u okviru operativnog sistema, i koja ce u mrezi prakticno predstavljati adresu naseg racunara. Switch je uredjaj na koji se dovode kablovi sa mreznih sa mreznih kartica svih racunara. On igra ulogu sabirnice racunara u mrezi.Prvenstveno je okarkterisan brojem ulaza, odnosno koliko se mreznih kablova, koji idu sa racunara, moze istovremeno da prikljuci (postoje svicevi sa 4,6,8 I vecim brojem ulaza ).
Ukoliko nasa lan mreza vremenom postaje veca, i bude imala tendenciju da se siri, bicemo u prilici da pravimo mrezne segmente, odnosno,javice nam se potreba da pravimo dve ili vise podmreza, pa da ih medjusobno povezujemo. Sem novih racunara bice nam potrebno jos hardvera.Uredjaji koji povezuju dva ili vise mreznih segmenata jesu ruteri.Danas su ruteri specijalizovani uredjaji koji se na trzistu prodaju zajedno sa ostalim hardverom. Dobro su poznati ruteri kompanije ”C I S C O”.Ulogu rutera u nekoj varijanti jednostavnije mreze,moze da obavlja i jedan racunar kome bismo stavili dve ili vise mreznih kartica i u operativnom sistemu omogucili rutiranje (pouka iz prakse:provereno radi sa dve, dok se sa vise kartica mogu da se jave neocekivane poteskoce.) Ali je daleko sigurnije za tu svrhu koristiti hardverski ruter uredjaj.
U zavisnosti od toga koliko se kvalitetan rad od lan mreze ocekuje,koliki je upload i downald podataka i mrezno opterecenje pri svakodnevnom radu,bira se i protok koji je takodje, uslovljen hardverskim resursima (vrstom mrezne kartica I kabla).Usavremenim lan mrezama mozemo se sresti sa protokom od 10 Mbps (Ethernet)-redje, 100 Mbps (Fast Ethernet),kao i sve popularnijim gigabitnim protokom od 1 Gbps (Gigabit Etherner).
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta