Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Gastronomija Slovenije". Rad ima 9 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Универзитет у Новом Саду
Природно математички факултет
Департман за географију, туризам и хотелијерство
СЕМИНАРСКИ РАД: Гастрономија Словеније
Професори: Студент: Бокан Матеа 229м-11
Др Снежана Бесермењи
Др Јасмина Ђорђевић
Нови Сад, мај 2012.
Увод
Традиционална кухиња Словенаца заснива се на културним утицајима алпских, медитеранских и панонских предела. То укључује обиље дивљачи и рибе, али кулинарски највише доминира супа, разни колачи, месо, чорбе, пасуљ и кромпир. Специфична је и постастица Рицота кнедле (сирови штрукљи) која је словеначки специјалитет.
Утицаји две климе алпске и медитеранске, спајају се и ставарју идеалне услове за узгој веома квалитетних вина. Разноврсност сорти, заједно са варијацијама у природним условима, пружа разноврсност, букет и боју у бројним винима.
Бројна традиционална јела, пића и навике у исхрани обликовали су велик број савремених регионалних карактеристика, и тако данас постоје гастрономски производи 24 региона. По томе у овим регионима постоји преко 170 препознатљивих и карактеристичних јела, која су основа словеначке гастрономије. Важни састојци словеначке гастрономије такође укључују природну средину и методе производње хране. Безброј риба живи у чистим рекама и потоцима, поља производе читаву палету житарица, поврће се органски узгаја у баштама. Шумска газдинства, цветне ливаде, и пашњаци сена дају многобројне лековите биљке. Словенија је релативно гастрономски непозната, али услови се мењају из године у годину, и страни туристи су све више упознати и заинтересоваи за словеначке специјалитете.
Подела Словеније по гастрономским регионима
Гастрономска подела Словеније:
Љубљана са околином
Нотрањска
Долењска и Кочевска
Бела крајина
Посавје и Бизељско
Козјанско
Халозе (Птујско поље)
Прлекија
Словенске горице
Марибор, Похорје, Долина Драве и Козјак
Цеље, Доња Савиња
Корушка
Горња Савиња
Засавје
Горењска
Ровтарско, Идријско, Церкљанско
Долина Соче
Горичка брда
Горичка
Долина Випаве
Крас
Бркини
Словеначка Истра
Перкумурје
Не постоји врста јела која је јединствена и специфична за словеначку кухињу. По мишљењу неких стручњака, има више од 40 различита кухиња у земљи, чија је главна особина је велика разноликост и разноврсност земљишта формације, клима, ветар покрета, влажности, терена и историје.
На северо-источном делу земље постоји пространство Панонске равнице, на истоку, зелена и брдско Долењска регија, на југу Карст и јадранске обале, на северо-западу Алпи, на Барје мочваре и производњу вина и брда на Штајерској. Сви ови фактори утицали на развој велике разноврсности и опсег заступа словеначке кухиње. Неки пример: Ракови се налазе само у рекама Нотрањска, пршут (крашка пршута нога) се може осушити само од ветрова крашких и у близини обале. Поред тога, Словенија је земља Бордерланд. Граничи се на четири државе са утврђеним и различитим националним кухињама. Од сваког Словенци су позајмили кулинарске специјалитете, прилагођавајући их и чинећи их специфичним на свој начин..
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta