Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Kupanje beba". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Садржај
Увод –важност купања..............................................................1
За шта служе шампони?............................................................2
Купање бебе...............................................................................3
Шта је све потребно за купање бебе?......................................4
Поступак купања бебе...............................................................5
У ком положају треба да буде беба приликом купања..........6
Шта ако беба не воли купање?.................................................7
Закључак.....................................................................................8
Литература.................................................................................9
УВОД:
Зашто је купање важно?!
Одржавање бебине коже чистом је неопходно за здравље, а купање је такође предивно искуство везивања.
Бебина кожа је осетљива:
Бебина кожа је много тања од коже одраслих, неотпорна је и реагује више на утицаје околине, посебно у току првих неколико месеци живота . Како масне жлезде још нису у потпуној функцији тако ни заштитни слој коже који штити од болести није формиран и нема своју потпуну функцију.
Кожа још није масна и богата је водом. Због тога дечију кожу у првих 5 месеци треба благо мазати кремом, а касније дечијим влажним марамицама са додатком креме које чисте и истовремено остављају врло танки слој креме на бебиној кожи.
Хигијена је веома битна за свакога ко води рачуна о деци и најефектнији је начин да заштитите себе и друге од болессти. Хигијена се посебно односи на прање руку, али и остатка тела. Односи се и на то да не кашљемо и не кијемо по другима, да не бацамо марамице и на тај начин ширимо бакциле, користити заштиту када постоји могућност да се инфицирамо.
Купање је изузетно важно не само за одржавање хигијене, јер бебе нису много прљаве, него је и гимнастика за бебу. Уколико се мајка опоравила од порођаја и и ма помоћ добро је купати бебу сваки дан.
Треба користити производе који не пеку бебине очи како бисмо избегли да купање постане неугодно искуство за бебу. Ти су производи благи попут чисте воде и не пеку бебине очи.
За шта служе шампони?
Шампони и сапуни намењени су задржавању честица, прљавштине и масноће на површини коже да би се након тога лакше могле уклонити водом. Без употребе сапуна , неке масноће , прљавштине површинске излучевине би се залепиле за кожу.
У том случају би за њихово уклањање било потребно још јаче трљање водом и ручником , a то би такође могло иритирати кожу . Кожа сваке бебе има различит степен толеранције на различите шампоне, купке или сапуне.
Кожа беба, а посебно кожа новорођенчади, врло је осетљива.
Сви сапуни и шампони, па чак и они најблажи иритирају кожу.
Није потребно користити сапуне и шампоне код купања новорођенчади. Новорођенчад можемо купати у чистој води, а у воду можемо додати тек покоју кап маслиновог или бадемовог уља.
Код купања мало већих беба треба користити сапун или шампон само на местима на којима се налазе наслаге излучевина (као што су масноћа и зној ), a које се не могу једноставно одстранити само водом.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta