Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Povrće". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.UVOD
Povrće obuhvata veliki broj biljaka kod kojih za ishranu upotrebljavamo različite delove biljke. Kod jednih lisnu masu, kod drugih koren, zatim plod itd. Priroda je nepresušan izvor hrane, stoga se neprestano otkrivaju nove biljke koje moraju biti svrstane u određeni rod. Radi lakšeg svrstavanja povrće je podjeljeno prema djelu koji koristimo za ishranu. Tako imamo plodovito povrće, zeljasto, korenasto itd.
Povrće je najzdravija hrana koju čovek može unieti u organizam. Pored toga što ima nisku kalorisku vrednost, ono obiluje vitaminima koji se ne mogu naći nige do u povrću.
I Povrće
Vrednost i značaj povrća u ishrani čoveka izloženi su, pre svega, sadržajem osnovnih grupa organskih materija ( bjelančevine, biljna ulja). Međutim, povrće, kao hrana, dobija mnogo veći značaj zbog drugih svojih sastojaka kojih u ostalim vrstama hrane ima vrlo malo ili ih uopšte nema. Posebnu vrednost povrću, kao hrani, daju vitamini i mineralne materije. Pored toga, povrće sadrži čitav niz drugih sastojaka koji su za njega specifićni ( ogranske kiseline, eterična ulja, glikozidi i dr.) i koji daju bolji ukus ostaloj hrani. Isto tako mnoge vrste povrća sadrže tzv. fitoncide koji djeluju baktericidno i fungricidno. Sudeći po sadržaju osnovnih grupa organskih jedinjenja kalorijska vrednost povrća je relativno mala. Mnoge vrste povrća ne zaostaju za hlebom i mliekom po sadržaju bjelančevina, a to treba imati na umu pri ocenjivanju njihove proteinske vrednosti.
Po sadržaju vitamina, povrće prevazilazi mnogo sve ostale vrste hrane. Tako npr. paprika, lišće peršuna, spanać i paradajz sadrže mnogo vitamina C i A. Koren mrkve se odlikuje time što sadrži izvanredno mnogo vitamina A. Spanać je pravo skladište velikog broja vitamina; pored visokog sadržaja vitamina A i C, u njegovom lišću nalaze se gotovo svi vitamini iz grupe B (B1, B2, B3, B6), a pored njih, vitamini E i K i izvjesna mala količina vitamina D. U mnogim vrstama povrća nalaze se znatne količine organskih kiselina ( jabučna, sirćetna, i dr.), eteričnih ulja i glikozida. Posebno mesto pripada fitoncidima kojih ima naročito mnogo u belom i crnom luku ; oni uništavaju mnoge mikroorganizme ili zaustavljaju njihovo razviće. Neke ih vrste sadrže tako mnogo da djeluju kao pravi antibiotici.
Nauka o ishrani smatra neophodnim da dnevni obrok čoveka obuhvata 400- 500 grama raznog povrća. Stoga je povrće neobićno važan faktor ljudske ishrane, a to određuje i važnost povrtarske proizvodnje u privredi svake zemlje.
Podela povrća
Podela povrća nije nimalo jednostavna, jer mnoge su biljke jestive, a ne znamo bismo li ih smestili u povrće ili voće. Tako je, na primjer s dinjama i lubenicama.
Tako je nastala podela povrća na sledeće grupe:
Lisnato povrće
Zeljasto ili kupusnjače
Plodovito povrće
Mahunasto povrće ili mahunarke
Korenasto povrće
Lukovičasto povrće ili lukovnjače
Višegodišnje povrće
1.1. Lisnato povrće
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta