Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bošnjaci muslimani u udžbenicima za 5. i 6. razred". Rad ima 7 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Bošnjaci muslimani u udžbenicima za 5. i 6. razred osnovne škole
Već je poznata činjenica da u udžbenicima za osnovnu školu nisu Programom uvršteni bošnjački pisci.
Obrazovanje i vaspitanje su veoma široki procesi i veoma važni u odgoju djece. Koliko je važno da se učenicima na pravi način prikažu činjenice i prenesu znanja, toliko je važno kakva je koncepcija (sadržina) udžbenika iz kojih uče. Ovdje je važno napomenuti da je u udžbenicima koji, može se reći, predstavljaju temelj obrazovanja, postoje mnogi tekstovi neprimereni uzrastu kojem su namijenjeni, neki od njih, pak, veoma negativno utiču na učenike, posebno muslimanske vjeroispovijesti – Bošnjake, jer je težnja za predstavljanjem ove vjere u negativnom kontekstu veoma naglašena već duže vreme.
Svemu tome uzrok su vjekovne borbe i previranja na prostorima današnje države Srbije i nemirenje mnogih njenih stanovnika sa ostalima koji nisu njihovi istomišljenici.
Naime, na miru nisu ostavljena ni djeca, jer se neprimerenim tekstovima djeluje na njihovu podsvijest i godinama unazad se izgrađuje sada već veoma prisutan “osjećaj krivice” te tzv. “kompleks niže vrijednosti”.
Ovo je, iako stravičan i za mnoge neprihvatljiv podatak, surova istina kojoj su izloženi učenici nehrišćanski orijentisani.
U čemu je problem?
Kada se govori o nečijoj krivici, nikada ne treba kriviti isključivo jednu stranu niti joj nametati osjećaj kajanja, već se treba zamisliti i priznati da ni u kakvom sukobu, borbi nema pobjednika niti ima samo jednog krivca nego su obje strane podjednako odgovorne za svoje postupke.
Ovdje je riječ zapravo u koncipiranju udžbenika za 5. i 6. razred osnovne škole, tj. o prisutnosti tekstova bošnjačkih pisaca i o načinu na koji su predstavljeni isti.
Na prostoru Sandžaka većina je učenika muslimanke vjeroispovijesti. U sastavljanju i izradi Nastavnog programa ne učestvuje ni jedan pisac Bošnjak što je veliki nedostatak.
Izbor tekstova je veoma važan korak za vrednovanje udžbenika kao i komunikaciju na relaciji udžbenik – učenik. Ako se tekstovi koji nameću mržnju i govore o bici, krvi, osvjeti, nalaze u udžbenicima namijenjenim petacima i šestacima, postavlja se pitanje kakav se cilj želi postići takvim pristupom.
Sastav djece u vjerskom pogledu u odjeljenjima u sanžačkim školama varira, tako da imamo primjera gdje je polovina učenika hrišćanske a druga polovina muslimanske vjeroispovijesti. Na časovima obrade ovakvih tekstova, koji pozivaju na mržnju i krvoproliće, osjećaj nelagode i potpirivanja negativnih osjećanja je neizbježan. Dakle, naglašen je negativan uticaj na psihu kod učenika. Djeca bošnjačke nacionalnosti su prozvana, zbunjena takvim tekstovima, javlja se revolt i bunt, zavist i mržnja koja iz godine u godinu prerasta u opasnost i može imati veoma ozbiljne posljedice.
Pošto sam prosvetni radnik lično sam se imala prilike uvjeriti u revolt koji se javlja među učenicima jednog odjeljenja prilikom obrade nekih epskih pjesama (Mali Radojica, Stari Vujadin,..), te čitanju tekstova koji govore o ubistvima i pogibiji Srba od strane Turaka, na što bi djeca hrišćani potvrđivali usklike da treba ubiti Turke, zapaliti ih kao što su oni palili i td. U takvim situacijama, koje su jako neprijatne za sve, jasno dolazi do izražaja uticaj takvih tekstova na odnose među učenicima. I muslimanska djeca odgovaraju na provokacije pri čemu se stvara nimalo prijatna atmosfera koju je teško vratiti u normalu. Ovo je samo jedan od mnogih primjera koji nam je poslužio kao osvrt i dokaz za realno stanje.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta