Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Inkluzija". Rad ima 9 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Beograd
-INKLUZIJA-
-INKLUZIJA-
“Licnost je na prvom mestu,a ne stepen ometenosti ili invalidnost”
-je pokret u okviru socijalnog modela koji kao osnovni problem naglasava odnos drustva prema razlicitosti(intelektualno,kulturoloski,jezickim…)
Inkluzija pruza mogucnost odlucivanja o vlastitom zivotu i preuzimanju odgovornosti.
Inkluzija nije nije samo human odnos prema deci sa teskocama u razvoju,vec i human odnos prema sopstvenom zivotu i buducnosti.
U strucnoj literature se cesto pravi razlika izmedju pojma intergracije i pojma inkluzije.
-Intergracija podrazumeva ubacivanje deteta u postojeci sistem onakav kakav jeste u
kome dete “pliva” zahvaljujuci najvise svojoj snalaznjivosti,upornosti i uz pomoc ogromnog zalaganja roditelja,dok inkluzija podrazumeva da novi reformisani system daje strucnu i moralnu podrsku u obrazovanju,opstem razvoju i napredovanju.(Radoman,2004)
Zato treba reci,inkluzija je proces koji zavisi od nas i od kojeg svi imamo dobiti,da pruza mogucnost o vlastitom zivotu i preuzimanju odgovornosti.
-CLAN 28 Konvencije UN o pravima deteta:
-Dete ima pravo na obrazovanje.Drzava je obavezna da osigura besplatno i obavezno obrazovanje,podstice razlicite oblike srednjeg obrazovanja,dostupne svima i omoguci pristup visem obrazovanju u skladu sa sposobnostima deteta.
-Skolska disciplina ce se sprovoditi u skladu sa pravima deteta i uz ppostovanje njegovog dostojanstva….
“Zasto inkluzija mora da pocne u ranim godinama”
-Pre nego sto se dete ukljucivalo u inkluzivno obrazovanje,prolazilo bi prvo kroz program rane intervencije-kod kuce u krugu porodice,u redovnom vrticu,u specijalnoj ustanovi,kroz pripremne programe kao sto su vezbanje kognitivnivnih sposobnosti,motoricke sposobnosti,sposobnosti samopomoci u svakodnevnom zivotu,socijalne pomoci,emocionalne pomoci.
Deset razloga za inkluziju:
Zasto je inkluzivno obrazovanje ljudsko pravo i zasto je u socijalnom smislu,dobro.
-LJUDSKA PRAVA-
1)Sva deca imaju pravo da uce zajedno.
(ometena deca da drugom decom usvaja gradiva,razvijaju se drugarstva)
-1-
2)Deca ne treba da budu obezvredjena ili diskriminisana iskljucivanjem ili isterivanjem zbog svojih smetnji u razvoju ili teskoca u ucenju.
(predrasude roditelja dece bez ometenosti,kod nastavnika,vaspitaca,skolske administracije….)
3)Decu ne treba stititi jednu od drugih.
4)Nema legitimnih razloga za odvajanje dece zbog njihovog obrazovanja.Deca treba da budu zajedno-to ima prednosti i dobrobit za sve.
(cesta je praksa odvajanja dece sa p.p. od porodice i smestanje u institucije zatvorenog tipa i domove sto najcesce ima lose mentalno higijenske afekte…)
-DOBRO OBRAZOVANJE-
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta