Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Albreht Direr". Rad ima 8 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


VISOKA TURISTIČKA ŠKOLA STRUKOVNIH STUDIJA
BEOGRAD
Seminarski rad iz predmeta
Kulturno nasleđe i turizam
Albreht Direr
Beograd, Mart 2011.
SADRŽAJ:
1. BIOGRAFIJA 3
2. DELO 4
2.1. Rana dela 4
2.2. Vrhunac stvaralaštva 5
2.3. Pozna dela 6
3. Tehnike Albrehta Direra 7
3.1. Tehnike u grafici 7
3.2. Tehnike akvarela 7
4. LITERATURA 9
BIOGRAFIJA
Albreht Direr je najveći predstavnik nemačke renesanse i jedan od nemačkih umetnika koji je najbliži italijanskoj renesansi. Kao slikar, grafičar i teoretičar umetnosti, bio je jedan od najvećih majstora umetnosti u doba humanizma i reformacije.
Sin je zlatara Albrehta Direra st arijeg, rodjen 21. maja 1471. godine u Nirnbergu kao treće od osamnaestero dece. Učio je crtanje u radionici velikog nirnberškog umetnika toga doba Mihaela Volgemuta, gde je naučio ne samo slikarski zanat, već i graviranje na drvetu i bakru. Školovanje se završilo putovanjem, 1490. Za četiri godine mladi Direr je posetio niz gradova u Nemačkoj, Švajcarskoj i Holandiji, usavršavajući svoju tehniku. Godine 1494. Direr se vratio u Nirnberg, i uskoro oženio. Iste godine putovao je u Italiju, gde se upoznao sa slikarstvom Mantenje, Polajuola, Lorenca di Kredija i drugih majstora.
Ujedinio je italijansku ranu renesansu s ekspresivnim stilom nemačkog reformatorskog doba i došao do novih oblika izražavanja. Posezao je mitologijskim, alegoričnim i religioznim temama, ali se bavio i prirodom. Njegovi akvareli krajolika, studije biljaka i životinja svedoci su njegovog dubokog razumevanja prirode. Poznavanje proporcije tela, što Direr bez sumnje duguje Italiji, i vlastita spoznaja prirode postaju sada osnovni elementi njegovog slikarstva. Vrativš i se u Nirnberg 1495. godine, otvara vlastitu radionicu i radi pretežno grafiku, bakroreze s prizorima iz svakodnevnog života i drvoreze („Apokalipsa“ i „Velika muka“) .
Pored grafika Direr u ovom periodu slika i manji broj portreta i religioznih kompozicija. Portretiranje je smatrao najvažnijim zadatkom slikarstva. U stvari Direr je prvi u nemačkoj umetnosti uzdigao portret do samostalne slikarske vrste. Razumljivo je stoga, da je Direr i sebe često slikao. Godine 1498. nastaje njegov drugi “Autoportret”, a 1500. poslednji, idealizovani “Autoportret”.
U ovom razdoblju nastaju zanimljive i u to vreme jedinstvene studije cveća i biljaka u akvarelu i crteži životinja ( “Mladi zec” 1502.). 1505. odlazi u Veneciju. Radi po narudžbini nemačkih trgovaca i 1506. godine dovršava čuvenu “Bogorodicu od ruzarija” za njihovu crkvu S. Bartolomeo. Direr je stvorio delo u kojem se najviše približio renesansnom idealu lepote. Slika je pobudila veliko interesovanje i on postaje veoma slavan i prijatelj mnogih uticajnih umetnika. U prolece 1507. ponovo je u Nirnbergu.
Nakon puta u njegovom stvaranju se očituju duboke promene. Tvrda linija, dotad bitan elemenat njegovog slikarstva, ustupa mesto širem i slobodnijem oblikovanju volumena u prostoru uz pomoć svetla i tonskih odnosa. Tada nastaju njegovi najvredniji bakrorezi „Vitez“, „Đavo i smrt“ i „Melanholija“ i „Sveti Jeronim u ćeliji“ Za duže vreme Direr napuš ta slikanje i radi grafiku. Direr je u više navrata kao dvorski slikar vršio narudž be za cara Maksimilijana. Radi na izradi “Trijumfalnog luka” (1515.). Iznenadna smrt Maksimilijana nagoni ga na put u Holandiju, da od novog cara Karla V dobije potvrdu svoje rente. Ovde se zarazio nepoznatom bolešću koja ga je mučila do kraja života.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta