Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Zeleni krov u građevinarstvu". Rad ima 7 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Sadrzaj:
1. Sta je zeleni krov?
1.1 Sta su urbani toplotni otoci?
2. Podela zelenih krovova
2.1 Ekstezivan tip zelenog krova
2.2 Poluintezivan tip zelenog krova
2.3 Intenzivan tip zelenog krova
3. Struktura zelenog krova
4. Kako “ozeleneti” krov?
5. Prednosti I mane zelenog krova
5.1 Prednosti
5.2 Mane
6. Zasto zeleni krov?
7. Literatura
Sta je zeleni krov?
Zelene krovove nekad je bilo normalno videti na severu Evrope gde su se koristili krovovi od tratine, te u americkoj preriji, gde su bili uobicajena praksa na zemljanim kucama. Zeleni krov je u sustini krov na koga je posadjena odredjena odgovarajuca vegetacija. Zadnjih decenija zeleni krovovi se vracaju na mala vrata I sve vise postaju nezaobilazni u projektima urbanista, gradjevinara I arhitekta, prvenstveno zbog mogucnosti ublazavanja ekstremnih vremenskih uslova. Dok letnje temperature na standardnim krovovima mogu dostici I do 65˚C zeleni krovovi mogu prosecno ohladiti obliznje povrsine za oko 16-17˚C sto ih po ucinku smesta odmah iza ulicnih stabala I na taj nacin smanjuju fenomen urbanih toplotnih otoka.
Zeleni krovovi su još jedno od zaboravljenih rešenja kako smanjiti troškove grejanja odnosno hlađenja kuća i zgrada, a samim time i emisiju ugljendioksida. U zadnje vreme ponovno dobija na značaju, pogotovo na Zapadu.
Sta su urbani toplotni otoci?
Umetni materijali koje čovek koristi (asfalt, beton), a od kojih su napravljeni pločnici, kolovozi i zgrade u urbanim sredinama imaju visoki toplotni kapacitet, te ha lapljivo upijaju dolazno sunčevo zračenje za vreme lepih sunčanih dana. Noću se ta uskladištena toplota oslobađa u okolinu i time povećava njenu temperaturu. Tako temperature u urbanim sredinama mogu biti čak i do 3°C veće u odnosu prema okolnom ruralnom krajoliku, što čini grad toplotnim otokom prema okolnoj hladnijoj okolini. Time se povećava potrošnja energije koja se koristi za hlađenje u toplom delu godine i smanjuje kvaliteta života u urbanoj sredini.
Podela zelenih krovova
Postoje tri glavna tipa zelenih krovova: Ekstezivan, poluintenzivan I intezivan.
2.1 Ekstezivan tip zelenog krova
Jeftinija su I jednostavnija varijanta te su vise “livadnog” tipa. Krov je pokriven samo travom, mahovinom i niskim rastinjem od 5-25cm, a dubina zemlje je od 5-10cm. Težina je oko 50 kg/m2, a održavanje treba uraditi jedanput godišnje, kada se proverava da li su biljke zdrave, jer svaki zeleni krov je mali ekosistem za sebe. Biljke koje se sade su otporne na ekstremnije uslove, kao što su suša i direktno sunce. Posebno su otporne biljke koje zadržavaju vodu u sebi, kao što su neke biljke iz sedum porodice.
2.2 Poluintenzivan tip zelenog krova
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta