Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Značaj porodice u borbi za ozdravljenje našeg drustva". Rad ima 18 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


INTERNACIONALNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU
DEPARTMAN PANCEVO
FAKULTET HUMANISTICKIH NAUKA
Smer psihologija
ZNACAJ PORODICE U BORBI ZA OZDRAVLJENJE
NASEG DRUSTVA
Pancevo, 2008
UVOD
Na zalost danas se na srecan brak gleda kao na neku retkost, kao na neko cudo.
Nasa kultura i drustvo su poslednjih godina doziveli mnoga razaranja i degradacije. Porodica, njena vrednost i znacaj, je obezvredjena. Doslo je do promene zivotnih vrednosti. Tradicionalni poredak nestaje pred nasim ocima. Lazne i plitke zivotne vrednosti zamenjuju one stare i provereno dobre. Stvari kao karijera, materijalizam i licna zadovoljstva su dosla na vrh zivotnih vrednosti mnogih ljudi.
Globalno, u svetskim okvirima, i u nasoj zemlji, brak je u krizi. Sve je veci broj razvoda ili porodica sa jednim roditeljem. Nasilje u porodici je u porastu, pad nataliteta, homoseksualizam, pad unutrasnjih moralnih vrednosti… sve su to iskusenja sa kojima se danasnja porodica susrece. Dodatnu konfuziju unosi i nedostatak pravih informacija sta porodica u stvari jeste, kako treba da funkcionise i koja je njena uloga.
Kako se odrzati? Kako pobediti?
Porodica moze biti zdrava i jaka, jedino ako zadrzi svoj model i  indentitet, i gde ce svako jasno razumeti svoje uloge i odgovornosti.
Ako se porodica zasniva na medjusobnom postovanju, na temeljima ljubavi, razumevanja i medjusobne podrske, onda ce ona odoleti svim iskusenjima i pogresnim savremenim trendovima.
U braku je potrebno nauciti mnoge stvari. Potrebno je ispravno razumeti svoje mesto i ulogu, raditi na poboljsanju komunikacije i boljeg razumevanja, uciti kako resiti konflikte koji ce se neodlozno pojaviti, kako pokazati ljubav i postovanje na mnogo nacina, kako vaspitavati decu, zadrzati romantiku i dr.
Dobar i srecan brak se ne desava tek tako. Kao i za sve u zivotu i za njega se treba boriti i uloziti puno truda. Dobar brak se gradi.
1
Sta brak podrazumeva?
Definicija braka: Najjednostavnije, brak se definise kao drustveno priznata i dozvoljena veza izmedju dvoje odraslih osoba suprotnog pola. Svojevremeno se pravila velika razlika izmedju ucestvovanja muskarca i zene u ovom odnosu (patrijarhat i matrijarhat), ali u savremenom drustvu se podrazumeva da oboje ucestvuju podjednako.
Brak je drustvena legitimacija seksualne aktivnosti partnera sa ciljem radjanja potomstva. Ova teza o primarnoj svrsi braka (socijalno smestanje potomstva u zajednici) jeste bila korektna sa socioloske strane gledista, ali ne i iz aspekta obicnog coveka, jer u moderno doba brak ne prerasta obavezno radjanjem potomstva u porodicu, usled nemogucnosti dobijanja potomaka ili licnog izbora supruznika na to.
Tri bitna elementa braka su kopulacija, kohabitacija i legitimacija.
Kopulacija podrazumeva seksualne odnose, kohabitacija zajednicki zivot a legitimacija predstavlja drustveno priznanje zajednice i dece koja se iz tog odnosa radjaju.
Naravno, oduvek su postojale vanbracne zajednice sa potomcima, ali je tada (nepriznato) potomstvo bilo podlozno raznim ogranicenjima, sankcijama i odbacivanju od drustva. Medjutim, sada su razlike izmedju vanbracne ibracne dece skoro sasvim nestale (sto se tice stava drustvene zajednice prema njima), tako da im je status u drustvu izjednacen.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta