Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Fabrika šećera Crvenka". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Fabrika šećera "CRVENKA"
Fabrika šećera "CRVENKA" ja vodeća među Srpskim sećeranama. Nominalni kapacitet joj je 6500 t sećerne repe i 900 t sećera dnevno. Uz to i 350 t sušenih briketiranih rezanaca i 250 t melase. Do danas je preradila preko 19 miliona tona šećerne repe i proizvela preko 3,2 miliona tona šećera.
Fabrika je sagrađena 1912-13. godine kapitalom englesko-mađarskog akcionarskog društva. Posle I svetskog rata Česi su otkupili akcije Mađara, a posle II svetskog rata fabrika je nacionalizovana.
Razvoj fabrike je, pre svega, išao putem podizanja kapaciteta. Sa prvobitnih 1200 t repe dnevno, danas je njen kapacitet 5-6 puta veći. Tehnologija i oprema su isprva bile pretežno českog porekla, da bi vremenom dobile nemačku prevagu, bilo po originalnim uređajima, bilo po domaćoj licencnoj proizvodnji opreme.
Uz osnovni, tekao je i razvoj dopunskih proizvodnji. Tako se od 1923. godine u Fabrici proizvodi etanol i kvasac, a od 1924. i rafinisani šećer u kockama.
Fabrika šećera "CRVENKA" je pre II svestkog rata vazila za jednu od najmodernijih i najvećih evropskih šećerana. Bila je visoko elektrificirana. Imala je kompletna rešenja otpadnih voda. Uvek je imala vrsne kadrove, koje je i sama stvarala.
Danas ima instalisano mikroprocesorsko vođenje procesa proizvodnje.
Fabrika šećera "CRVENKA" mnogo znači za gradić Crvenku, u srcu Bačke, regiona u Vojvodini.
U Crvenki živi oko 10.500 stanovnika mnogobrojnih nacionalnosti. Fabrika ja najveća industrijska firma u Crvenki. Zapošljava oko 240 stalnih radnika, kao i veći broj sezonskih radnika.
Fabriku Šećera u Crvenki osnovalo je 1911. godine englesko-mađarsko akcionarsko društvo koje ju je nazvalo: FABRIKSLEITUNG DER CERVENKAER ZUCKERFABRIK, DER ANGLO-UNGARISCHEN ZUCKERINDUSTRIE A.C.
Akcionari su odabrali baš Crvenku kao mesto izgradnje fabrike na insistiranje dr. Ladislava Lelbacha crvenačkog zemljoposednika i poslanika u Mađarskom parlamentu.
Vlasnici fabrike za prvog direktora su postavili ing. Manenberg-a, a za tehničkog upravitelja ing. Hamerschmit-a.
Posle II svetskog rata Fabrika Šećera "CRVENKA" je postala državno preduzeće kojim je rukovodio prinudni upravitelj. Od 1950. godine upravljanje je povereno radnicima koji su sve do 1991. preko radničkih sindikata donosili bitne odluke. Taj period se zvao radničkim samoupravljanjem a svojina drustvena.
Godine 1991. fabrika je registrovana kao Deoničko Drustvo (D.D.) u mešovitoj svojini, da bi 1994. bila registrovana kao D.D. u privatnoj svojini. Njeni "vlasnici" su tada bili zaposleni i deo penzionera, koji do sada skupa nisu otplatili iole značajniji deo vrednosti fabrike.
Suštinska privatizacija Fabrike, odigrala se 2003. godine, kada je 70% kapitala kupljeno od strane Grčke Industrije Šećera iz Soluna.
Od tog momenta fabrika beleži samo uspehe, kako u razvojnom pogledu, tako i u poslovanju.
U 2008. godini, naši proizvodi su zaslužili Veliki Šampionski Pehar Novosadskog Sajma, a fabrika je proglašena najboljom prerađivačkom firmom u agraru Srbije.
Proizvodnja
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta