Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Antivirusni program". Rad ima 22 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


VISOKA ŠKOLA „KOLEDŽ ZA INDRUSTRIJSKI I POSLOVNI
MENADŽMENT“, S PRAVOM JAVNOSTI
BOSANSKA KRUPA
ANTIVIRUSNI PROGRAM
SEMINARSKI RAD
Predmet: Informatika
Odsjek:
Smijer:
Bosanska Krupa,decembar 2011.god
SADRŽAJ:
1 UVOD 4
2 ŠTO SU KOMPJUTERSKI VIRUSI? 5
3 PODJELA VIRUSA 6
3.1 Boot Sektor virusi 6
3.2 Infektori datoteka 6
3.3 Makro virusi 7
3.4 Internet virusi 7
4 WORM I TROJANSKI KONJ 8
4.1 Worm 8
4.2 Trojanski konj 8
5 ZAŠTITA RAČUNARA 10
6 ANTIVIRUSNI PROGRAM 11
7 VRSTE ANTIVIRUSNOG PROGRAMA 12
7.1 Norton antivirus 12
7.2 Sophos antivirus 14
7.3 Nod32 14
7.4 Panda antivirus titanium 15
8 ANTIVIRUSNE METODE 16
8.1 Skeneri 16
8.2 CRC skeneri 16
8.3 Blockeri događaja-Behaviour blocers 16
8.4 Imunizatori 16
9 VIRUSI U MREŽI 17
9.1 Zli Attachmenti 17
9.2 Mrežna zaštita računara 17
10 POKRETANJE ANTIVIRUSNOG PROGRAMA U WINDOWSU 19
11 ŠEST ZLATNIH KORAKA U ANTIVIRUSNOJ ZAŠTITI 20
12 ZAKLJUČAK 21
13 LITERATURA 22
UVOD
Informatičkim početnicima je gotovo nemoguće objasniti što je to virus. Kompjutorski virusi se zovu virusi jer se nekome nekada činilo da je to pojam koji će neiskusnim korisnicima najlakše predočiti kako se oni šire i kakve su njihove posljedice. Oni pravi virusi se ne vide golim okom, a kompjutorski još manje. Ukratko, kompjutorski virus (u daljnjem tekstu: virus) je neka vrsta programa koji se na neki automatizirani način širi po računalima i radi neku štetu na tim računalima. Stručnjak za viruse, Fred Cohen je kroz svoja istraživanja, doktorsku disartaciju i različite publikacije praktički zasnovao novu znanost o virusima. On je razvio teoretski, matematički model o ponašanju kompjuterskih virusa. Cohenova formalna definicija (model) ne bi se mogla tako jednostavno prevesti iz matematičkog na obični jezik ljudi, ali njegova skraćena definicija otprilike glasi:
“Kompjuterski virus je kompjuterski program koji može inficirati druge kompjuterske programe modificirajući ih na taj način da to podrazumijeva stvaranje svoje vlastite kopije.”
Dobro je naglasiti kako nije nužno da taj program mora učiniti nekakvu štetu (kao što je brisanje i oštećenje fajlova) kako bi ga se moglo svrstati u skupinu virusa. Postoji očita razlika između onog što Cohen smatra “virusem” i onog za što bi se većina složila da jest virus.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta