Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Aljaska". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Maturski rad
Geografija
Aljaska
Uvod
Regije I Prirodne karakteristike
Hidrografija
Klima
Zivi svet
Poljoprivreda
Demografija
7.1 Rase i poreklo
7.2. Religija
Saobracaj
8.1. Drumski
8.2. Zeleznicki
8.3.Avio-saobracaj
9. Veci gradovi
10. Izvori
Uvod
‘’ zastava Aljaske’’
Glavni grad: Juneau
Najveci grad: Enkoridz (Anchorage)
Jezici : Engleski 89.7% , Spanski 2,9%
Teritorija: 1,717,854 km2
Najvisa tacka: Mek Kinli (Mc Kinley) 6,193.7 m
Aljaska je najveca drzava u S.A.D. –u po povrsini ona se nalazi na krajnjem severozapadu
Severnoamerichkog kontinenta, sa Kanadom na istoku, Severnim ledenim okeanom na severu i Tihim okeanom na zapadu i jugu. Takodje na zapadu se granichi i sa Rusijom preko Beringovog moreuza. Priblizno polovina stanovnika Aljaske zivi u gradskom podrucju Sidriste. Od 2009, Aljaska postaje najmanje naseljena drzava S.A.D-a.
Senat S.A.D.-a je odobrio kupovinu Aljaske od Ruskog carstva 30. marta 1867, za 7,2 miliona dolara, 4,74 $ za jedan kilometar kvadratni.Zemlja je prosla kroz nekoliko administrativnih promena pre nego sto je postala organizovana drzava 11. maja 1912, a 3. januara 1959 postala je i 49. drzava S.A.D.-a. Ime Aljaska ( Аляска ) je vec bio uveden za vreme ruskog kolonialnog perioda, kada je taj naziv koriscen samo za poluostrvo i potice od reci  ‘’alaxsxaq’’ iz jezika Aleuta I znacila je ‘’ kopnom’’ ili bukvalno ‘’ objekat prema kome je usmerena akcija mora ‘’. Takodje je poznat i kao Алыеска ‘’velika zemlja’’ . Aljaska ima duze obale od svih ostalih americkih drzava zajedno. To je jedina izdvojena Americka drzava na severnoamerickom kontinentu, Preko 800 km , Kanadom odvojena , Aljaska je udaljena od Americke drzave Vasington. Tehnicki je deo kontinentalne S.A.D. , ali cesto nije ukljucena u kolokvijalnu upotrebu; Aljaska nije deo celovite S.A.D. , pa je cesto nazivaju i ‘’ Donja 48-ma’’. Glavni grad Juneau, nalazi se na kopnu severnoamerickog kontinenta, ali putem nije povezana sa ostatkom severnoamerickog sistema autoputa.
Drzava se granici sa kanadsko teritorijom Jukon, na istoku, zalivom Aljaska i Tihim okeanom na jugu, Beringovo more, Beringov moreuz, i Cukotsko more na zapadu i Arkticki okean na severu. Teritorialne vode Aljaske i teritorialne vode Rusije se dodiruju u Beringovom moreuzu a Ruska i Aljaska ostrva su odvojena samo 4.8. km. Posto se prostire na istocnoj hemisferi, to je tehnicki i najzapadnija I najsevernija tacka S.A.D.
Aljaska je najveca drzava u Sjedinjenim Drzavama sa 1.518.800 km, vise od velicine dva Teksasa, pored najvecih drzava, Aljaska je veca i od 18 suverenih drzava.
Regije Aljaske
1. Jugo-central
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta