Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Bezbjednost djece u vozilima pri korišćenju dječjih autosjedalica i sigurnosnog pojasa". Rad ima 32 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


SAOBRAĆAJNI FAKULTET
DOBOJ
SEMINARSKI RAD
BEZBIJEDNOST DJECE U VOZILIMA PRI KORIŠĆENJU DJEČIJIH AUTOSJEDALICA I SIGURNOSNOG POJASA
Doboj, januar, 2009.
UVOD
Djeca, a posebno ona mlađa od 12 godina i niža od 150 cm, su veoma ugrožena na prednjem sjedištu. Zato je najveći broj država zabranio da ova kategorija putnika sjedi na prednjim sjedištima.
Sigurnosni pojasevi ne mogu uspješno zadržavati djecu pri sudaru, a mogu ih i povrijediti. Zato neke države(SAD, Kanada, Australija, Švedska i dr.), pri vožnji djece zahtijijavaju posebne sisteme za zadržavanje djece u vozilu (kolijevka, posebna dječija sjedišta, podmetači i sl.), a u zavisnosti od uzrasta djeteta. U nekim zemljama (SAD) pri iznošenju djeteta iz porodilišta neophodno je dokazati posjedovanje testirane kolijevke za prevoz djeteta. Cilj ovih sistema je da što uspješnije zadrže djecu, bez dodatni povreda, u slučaju kada se saobraćajna nezgoda desi. Stepen upotrebe ovih sistema je različit, a u nekim državama veoma visok.
TRENUTNA SITUACIJA U BiH
U toku 2006 godine u Bosni i Hercegovini dogodile su se 35.203 saobraćajne nesreće. Od toga, samo u Federaciji Bosne i Hercegovine dogodila se 25.301 saobraćajna nesreća. Ukupno je 208 smrtno stradalih, a od toga je 15-tero djece starosti od 0 do 17 godina.
Bosna i Hercegovina je 2006. godine dobila novi Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. Član 34. stav 2, navedenog Zakona je jedini koji govori o sigurnosti djece u saobraćaju i on glasi:
(2) U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije da se prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava, kao ni dijete mlađe od 12 godina, niti na zadnjem sjedištu dijete mlađe od pet godina, osim u slučaju kada na zadnjem sjedištu ima pricvrščenu dječiju stolicu, u kojoj dijete mora da bude vezano, ili da pored djeteta sjedi
punoljetno lice.
Pored činjenice da je Zakon proturječan, i na žalost, pogrešno formulisan, on sudeći po podacima dobijenim od Federalnog MUP-a, nema ni primjenu u praksi. Naime, u periodu od 8.8.2006 do 8.1.2007 u Kantonu Sarajevo za nepoštivanje Člana 34. stava 2 navedenog Zakona nije kažnjeno ni jedno lice. Ovakvo stanje produkt je nedovoljne edukovanosti ovlaštenih službenih lica o važnosti upotrebe autosjedalica. Zbog toga većina službenih lica "progleda kroz prste" prekršiocu, a da pri tome ne shvata da je samo karika u lancu ugrožavanja dječijeg života.
2.1.Podaci o broju saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala maloljetna lica, podaci iz CJB Doboj, policijska stanica za bezbijednost saobraćaja Doboj
Godine Lica sa lakim tjelesnim povredama Lica sa teškim tjelesnim povredama Smrtno stradala lica Ukupno 2006 9 3 2 14 2007 12 2 1 15 2008 13 8 0 21 Tabela br. 1. Broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovala maloljetna lica
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta