Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Dubai". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Ekonomski fakutet
Kragujevac
Seminarski rad
Menadžment u turizmu i hotelijerstvu
Dubai
Novembar 2008.
Sadržaj
Uvod 3
Istorija 3
Kultura i religija 5
Turističke atrakcije Dubaia 6
Kupovina – shopping 6
Hotel Burj Al Arab 6
Ski centar 8
Burj Dubai (Dubai Tower) 9
Dubailand 9
The World 9
Kompleks Palmi 10
Zaključak 11
Litratura...........................................................................................................12
Uvod
Ujedinjeni Arapski Emirati su naftom bogata država na Bliskom Istoku koja zauzima teritoriju jugoistočnog dela Arabijskog poluostrva u jugozapadnoj Aziji kod Persijskog zaliva. Čine je sedam emirata: Abu Dabi, Ajman, Dubai, Fudžairah, Ras al-Haimah, Šardžah i Um al-Kvain. Graniči se sa Omanom i Saudijskom Arabijom.
Najčuveniji grad je Dubai – najbrže rastuća megametropola sveta, koja se skoro preko noći promenila iz malog ribarskog mesta u ultramodernu urbanu prestonicu arapske imperije.
Sastoji se od tri dijela, Bur Dubai, Deira i Jumirah Beach, a prepoznatljiv je po Burj Al Arabu, hotelu u obliku jedra. Dubai je još legendarniji zbog svojih projekata: u njemu se gradi najviši toranj na svijetu Burj Dubai, s više od 160 spratova, potom veliki kompleks „Palma“ od vestačkih ostrvau obliku palme koji će se videti s Meseca (8. svetsko čudo) .
Tu nastaje i Dubailand, najveći zabavni park na svetu u kome će biti hoteli (neki samo i dečiji), restorane, šoping centre i sportske objekte poput Sport City-ja. Stvara se i novi „Svet“ – građevinska imitacija sveta na 300 ostrva do koje će se moći isključivo helikopterima ili privatnim jahtama, a prva sagrađena zemlja na mikro-svetu bili su upravo Ujedinjeni Arapski Emirati .
Istorija
U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći deo ovog dela sveta, živeo je od ribolova i lova na školjke. Situacija se drastično promenila pronalaskom nafte, a cela ova regija je veoma bogata naftom.
U početku su građevine bile nešto skromnije da bi 1990ih godina počeli da se grade objekti koji bi mogli da se nazovu svetskim čudima.
Kultura i Religija
Kako izgleda kad fantazija postane stvarnost, vide će svaki posetilac Grada čuda: neboderi koji izviru iz pustinje kao fata morgana, muškarci u tradicionalnoj odeći s laptopom u rukama, vrhunske ulice nalik onima iz znanstveno-fantastičnih filmova te trke deva kao lokalni ritual.
Sve su to svakodnevni prizori Dubaia, jednog od najvećih gradova Ujedinjenih Arapskih Emirata. Zemlja u kojoj su se naselja nekada gradila od trske i blata, danas je domovina gradova s raskošnim bulevarima čije se arhitektonske vizure menjaju iz dana u dan. Uz džamije ponosno stoje shopping hramovi 21. veka, trbušne plesačice vladaju disco klubovima, a hich-tech beduini šeću od šatora do palata.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta