Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Dezinfekcija". Rad ima 11 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.SEMINARSKI RAD
IZ PREDMETA
PROCESNI APARATI U ZASTITI OKOLINE
TEMA:
DEZINFEKCIJA
Djuric dr Slavko
Novi Sad, 2010.
SADRZAJ:
Uvod ____________________________________________________3
Dezinfekcija ______________________________________________3
Procesi dezinfekcije_________________________________________4
Termička dezinfekcija ______________________________________5
Hlorisanje vode ____________________________________________5
Dezinfekcija ozonom ________________________________________8
Dezinfekcija vode UV zracima_________________________________8
Oligodinamicko delovanje jona teskih metala _____________________9
Zaključak _________________________________________________10
Literatura _________________________________________________11
UVOD
Prema proceni Svetske Zdravstvene Organizacije 80% infektivnih bolesti kao što su kolera, meningitis, dizenterija itd, prenose se vodom prouzrokuju i dnevno oko 25 000 smrtnih slučajeva širom planete. U svetu oko 1.1 milijardi ljudi nema pristup čistoj vodi za piće.
U procentima, pijaću vodu čini tek 0.7% od ukupne svetske količine. Srbija je na 47. mestu od 180 država rangiranih po količini vodnih resursa u svetu. U našoj zemlji postoji oko 29% visokorizičnih vodovoda. Najveći procenat otpadnih voda (34%) potiče iz prehrambene industrije, dok u oko 50% vodovoda u Srbiji, zbog neadekvatnoh standarda , voda nije sasvim ispravna za upotrebu za piće i spremanje hrane. Polovina stanovništva u Srbiji povremeno pije takvu, neispravnu vodu.
Mikroorganizmi koji su najčešće prisutni u otpadnoj vodi a koji uzrokuju oboljenja kod coveka su: bakterije (Escherichia Coli,), virusi i paraziti.
Bacillus Anthrax Cryptosporidium Oocysts Salmonella Typhi
Escherichia coli Giardia Lamblia Bacillus Subtilis
DEZINFEKCIJA
Osnovni proces obrade vode, pri kome se uništavaju patogeni mikroorganizmi, je dezinfekcija. Ona se može definisati i kao uništavanje ili inaktiviranje određene vrste mikroorganizama u određenom stepenu razvoja.
Postupcima sedimentacije, flokulacije i filtracije vode uklanja se i do 90% prisutnih mikroorganizama. Voda za piće, za proizvodnju hrane ili za pranje ambalaže u prehrambenoj industriji mora biti skoro potpuno čista ( oslobođena mikroorganizama ). Prema tome, jedan od osnovnih kriterijuma voda za piće je da mora biti higijenski
ispravna i oslobođena uzročnika zaraznih bolesti i hidričnih epidemija. Ovo se postiže dezinfekcijom. Cilj dezinfekcije je uklanjanje ili uništenje patogenih ili fakultativno-patogenih asporogenih mikroorganizama. Za uništenje sporogenih bakterija i cista ameba koje izazivaju dizenteriju koriste se posebne metode i postupci.
Dezinfekcija vode sprovodi se kao preventivna mera i to obavezno, iako voda po svom biološkom poreklu može biti bakteriološki ispravna. Zbog mogućih naknadnih zagađenja do kojih dolazi iz više razloga, od dezinfekcije se ne sme odstupiti.
PROCESI DEZINFEKCIJE:
Dezinfekcija se može vršiti sledećim postupcima:
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta