Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Termička upotreba solarne energije u domaćinstvu". Rad ima 19 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Viša Tehnička Skola
Novi Sad
Seminarski
rad
TEMA:
Termicka upotreba solarne energije u domacinstvu   
Inf.tehnologija
197/11
Sadrzaj
Uvod…………………………………………...…2
Princip funkcionisanja I delovi sistema……….….3
Plocasti kolektor………………………….….......10
Cevni kolektor………………………………..….14
Kolektor I rezervoar……………………………...19
Kombinovani sistemi grejanja…………………...21
Pasivno solarno grejanje…………………............22
Ekonomicnost solarnog grejanja………………...24
Zakljucak………………………………………...26
Literatura………………………………………...27
Uvod
Termicka upotreba solarne energije u domacinstvu potpuno je u trendu. Masovna proizvodnja, kao i upotreba novih materijala, snizili su cenu uredjaja za solarno grejanje na ekonomski prihvatljiviju meru. Solarno grejanje je idealno za nase podnevlje. Veliki broj suncanih dana rezultira vecim iskoriscenjem sistema grejanja. Prednost solarnog grejanja u odnosu na druge nacine grejanja je u njegovoj ekoloskoj prihvatljivosti, a tako|e i u njegovoj autonomnosti (primenjljivo je i tamo gde nema komunalne infrastrukture). Iako se Sunce moze koristiti i za dobijanje elektricne energije, jos je uvek granicno rentabilno zbog visoke cene fotonaponskih elemenata. Njegova glavna primena u domacinstvu je za zagrevanje vode, kao i za dopunski sistem centralnog grejanja.
S obzirom da se za zagrevanje kuca trosi cca. 30 posto energije te da se kod klasicnih sistema grejanja radi o visokoj emisiji ugljen - dioksida, doneseni su propisi koji kod novogradnji zahtevaju smanjenje potrosnje toplotne energije. Ovo se moze postici dvojako: poboljsanjem toplotne izolacije i uvodjenjem alternativnih sistema grejanja koji smanjuju upotrebu klasicnih energenata (nafta, ugalj, drvo, struja i plin). Uredjaji za solarno zagrevanje potrosne vode u zapadnim zemljama danas vec spadaju u standardnu opremu novoizgradjenih objekata i u kombinaciji s klasicnim sistemom grejanja znacajno uticu na smanjenje potrosnje konvencionalnih energenata. Trziste nudi celi niz isprobanih sistema za upotrebu u domacinstvu, koji su u posljednje vreme usavrseni, poboljsani i unapredjeni, cime je povecan stepen iskoristivosti ovakvih uredjaja.
Sve ovo rezultiralo je godisnjim stopama rasta prodaje solarnih uredjaja od 20-30 posto sto govori u prilog tezi da je termicka upotreba solarne energije u trendu.
Princip funkcionisanja i delovi sistema
Solarni uredjaji za zagrevanje potrosne vode sastoje se iz vise komponenti. Najvaznija komponenta, a i najuocljivija, je krovni kolektor.Krovni kolektor se sastoji od niz solarnih celija koje su podjednako rasporedjene po njegovoj ploci.
Fotovoltaicna ili solarna celija radi na istom principu kao i foto dioda .Naime, osvetljen PN spoj apsorbuje fotone i ako je njihova energija veca od energetskog procepa poluprovodnika,dolazi do stvaranja slobodnih elektrona i supljina.Dejstvom elektricnog polja u oblasti prostornog tovara vrsi se razdvajanje i transport fotogenerisanih slobodnih nosilaca,sto daje struju usmerenu od anode ka katodi,pomatrano kroz diodu.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta