Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Analiza pojedinih atentata na istaknute ličnosti". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Fakultet za pravne i poslovne studije
Novi Sad USEE
Seminarski rad:
Analiza pojedinih atentata na istaknute licnosti
Sanja Balac 357/09
Uvod
Zastita odredjenih licnosti preuzima se u sklopu jedinstvenog sistema zastite shodno pozitivnim propisima i obuhvata uskladjenu delatnost svih organa i sluzbi bezbednosti kao I drugih subjekata koji ucestvuju u zastiti, a koji preuzimaju, svake u okviru svoje nadleznosti.
Kada se govorima o zastiti odredjenih licnosti od strane javne bezbednosti, onda to podrazumeva skup planskih operativno-tehnickih mera, postupaka I snaga koje preduzima ova sluzba bezbednosti radi radi zastite odredjenih licnosti, odnosno eliminisanje ili smanjenje raznih oblika ugrozavanja I drugih opasnosti koje prete sticenoj licnosti.
U tom konteskstu, javna bezbednost vrsi odgovarajucu delatnost na planu zastite oderedjenih licnosti, na osnovu procesne bezbednosti situacije u svakoj konkretnoj situaciji, a u skladu sa vazecima zakonima I podzakonskim propisima.
Postoje odredjene norme ponasanja, tj. nepisana pravila pored normativne regulative, pri vrsenju poslova zastite odredjenih licnosti koja uz preduzimanje odredjenih mera zastite, treba da pomogne u zastiti licnog integriteta ovih licnosti.
Neke specificnosti u obavljanju ovih poslova su:
Zakonitost u obavljanju poslova zastite licnosti (posebno upotreba vatrenog oruzja, srestva prinude ili fizicke snage)
Tajnost akcije poslova zastite
Operativno-preventivni rad je osnova svake zastite (nikada ne treba potcenjivati protivnika) ko je protivnik,njegove planove, namere, srestva I metode rada, organizacija rada, snaga.
Stalna saradnja privatnih agencija koje se bave poslovima zastite licnosti sa organima bezbednosti (nista u ovoj oblasti ne moze biti savrseno)
Atentatori su gotovo uvek u prednosti, jer imaju velike mogucnosti izbora za izvodjenje planiranog atentata u pogledu: mesta, vremena, nacina izvodjenja.
Telohranitelj ne sme da dozvoli da odredjena licnost sama odlucuje o svojoj bezbednosti, jer je on spreman da se zrtvuje da bi sacuvao njegov zivot.
Uloga telohranitelja u zastiti odredjene licnosti
U neposrednoj zastiti odredjenih licnosti do izrazaja dolazi delatnost telohranitelja,od cijeg rada I izvrsenja zadataka u mnogim situacijama zavisi uspesnost ostvarene zastite,pai zivot licnosti koji se stiti. Kako je vec pomenuto telohranitelj obavlja neposrednu zastitu pod kojom se podrazumeva skup mera I radnji koje planiraju I preduzimaju nadlezni organi I sluzbe bezbednosti radi neposredne zastite odredjenih licnosti, odnosno radi sprecavanja svakog pokusaja ugrozavanja njihove licne bezbednosti.
Telohranitelj je nekada kao poziv bio privilegija, imperatora, vladara, dok je danas neophodana potreba: politicara I licnosti iz sveta biznisa, istaknutih sportista I dr Nap. U Japanu telohranitelji su se nazivali samurajima cija rec oznacava “vitez pratilac”.
Osnovni zadatak telohranitelja jeste neposredna zastita odredjenih licnosti I sticene licnosti, kao I sprecavanje svakog pokusaja da se ugrozi bezbednost ovih licnosti. U zavisnosti od licnosti koje se stite I ko obavlja poslove neposredne zastite,moze se reci da postoje dve vrste telohranitelja I to:
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta