Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Alban berg". Rad ima 7 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Seminarski rad iz
istorije muzike
tema: Alban Berg
Alban Berg (Beč, 9. februar 1885. - Beč, 24. decembar 1935.), austrijski kompozitor.
Pripadnik je Bečke atonalne škole. Stvorio je individualan ekspresivan muzicki izraz. Opera "Wozzeck" je remek-delo ekspresionističkog muzickog pozorista. U novije vreme nazivan je "klasikom moderne muzike". Berg je uspešno stvarao dela koja kombiniraju malerijanski romantizam i Senbergovu dodekafoniju.
Sadrzaj:
1. Život i delo
2. Važnija dela
2.1 Klavirska dela
2.2 Komorna muzika
2.3 Orkestarska muzika
2.4 Opere
2.5 Vokalna muzika
Život i delo
Alban Berg rođen je 9. februara 1885. u Beču, kao treće od četvero dece Johanne i Conrada Berga. Bergova porodica živela je dosta komotno sve do smrti Bergovog oca 1900.U početku je bio zaintersovanijii za književnost nego za muziku, te je počeo komponovati tek s petnaest godina kada je sam sebe počeo učiti svirati. Pri kraju februara ili početku marta 1902. Berg je napravio dete Marie Scheuchl, sluškinji u domu Bergovih. Marie je rodila kći Albinu 4.decembra 1902. godine.
Berg je kod Senberga učio sve do 1911. godine, a tokom tog perioda razvio je divljenje prema njemu kao učitelju i kao kompozitoru, te je s njim održao doživotno prijateljstvo. Berg je starijeg Senberga možda video kao očinsku figuru jer je njegov otac preminuo kada je Bergu bilo samo 15 godina.
Jedna od glavnih Senbergovih ideja bila je ta da jedinstvo kompozicije ovisi o tome da svi njezini aspekti proizlaze iz jedne osnovne ideje. Ta ideja će kasnije biti znana kao razvojna varijacija. Sam Berg je to isto preneo i na svoje učenike, a jedan od njih, Teodor Adorno, rekao je:
„Glavni princip koji je učio bio je onaj o varijaciji: sve se trebalo razviti iz nečeg drugog i trebalo je biti bitno drugačije.“
Dobar primer ovoga je sonata za klavir - celo delo je izvedeno iz početnog kvartala dela i uvodne fraze.
Berg je bio deo bečke kulturne elite tokom fin de siècle perioda. Njegov krug saradnika činili su kompozitori Alexander von Zemlinsky i Franz Schreker, slikar Gustav Klimt, pisac i satiričar Karl Kraus, arhitekt Adolf Loos i pjesnik Peter Altenberg.
Berg je 1906. upoznao pevačicu Helenu Nahowski s kojom se, uprkos protivljenju njene porodice, oženio 3. maja 1911.
Godine 1913. dve pesme iz Bergove zbirke Pet orkestarskih pesama o tekstovima s razglednica koje je napisao Peter Altenberg (1912.) premijerno su izvedene u Beču, a dirigent je bio Arnold Senberg. Izvođenje pesama pratio je veliki orkestar, a sam izvođač pesama pevao je aforističnim izrazom. Izvodjenje je izazvalo pobunu koja je dovela i do prekida iizvodjenja. Samo delo je u potpunosti izvedeno tek 1952., a u potpunosti je objavljeno tek 1966.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta