Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Autistično dijete". Rad ima 11 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.UNIVERZITET U ZENICI Školska 2006/07
PEDAGOŠKI FAKULTET U ZENICI
Odsjek: Engleski jezik i književnost
SEMINARSKI RAD IZ PSIHOLOGIJE
Tema: Autistično dijete
UVOD
Ovim radom pokušat ću uvesti u srž problema sa osobama koje boluju od AUTIZMA. Većina ljudi još uvijek ne zna na koje sve načine autizam utiče na ljude, iako je autizam prvi puta spomenut i opisan od strane Leo Kranner 1943.god. Autizam je poremećaj koji se pojavljuje u prve tri godine života, iko se ponekad dijagnosticira puno kasnije. Utiče na normalan razvoj mozga u područiju društvenih i komunikacijskih vještina, također obuhvaća širok spektar poremećaja.
AUTISTIČNO DIJETE
Autizam je kompleksni razvojni poremećaj. Danas se autizam definira kao organski razvojni defekt mozga koji se očituje nemogućnošću razvoja jezika komunikacije i ostalih oblika društvene komunikacije.
Javlja se u 2-5 djece na 10000 rođenih i 1.5 puta je češći kod muškaraca. Tzv. '' TEORIJA MISLI'' objašnjava autizam koja podrazumijeva poremećaj sposobnosti procjene misli drugih ljudi. Normalna djeca ovu sposobnost stiču nakon 4. godine.
Kod većine autistične djece poremećaj se prepozna kasnije u djetinstvu. Neka djeca postupno nauče govoriti i mogu pokazati izuzetnu nadarenost za matematiku ili umjetnost.
Oko 30% autistične djece dobije epilepsiju. Sa starenjem sve osobine autizma postaju izraženije. Značajno poboljšanje se može očekivati u 1 od 20 djece.
Uzrok autizma je nepoznat, a najvjerovatnije je rezultat niza faktora.
Uzroci i faktori rizika
Autizam je stanje povezano s biološkim i neurohemijskim abnormalnostima mozga. Tačan uzrok tih abnormalnosti još uvijek nije poznat, ali je to vrlo aktivno posručije istraživanja.
U prošlosti se smatralo kako je autizam mentalna bolest uzrokovana lošim odgojem. Niti jedan znanstveni dokaz nije podržao tu ideju zbog čega je i obačena.
Čini se da veliku ulogu igraju genetski faktori. Jezične i spoznajne nepravilnosti vrlo su uobičajne kod rodbine autistične djece. Hromosomske abnormalnosti i drugi neurološki problemi također su uobičajeni u obiteljima autistične djece.
U općoj populaciji autizam pogađa 0, 2 % djece,ali rizik da će par imati drugo autističko dijete povećava se za više od 50 puta – od 10 do 20% . Osim toga vrloi je vjerovatnije da će autizam imati identičniu blizanci nego neidentični blizanci ili druga braća i sestre! Sve te činjenice sugeriraju na jak genetički uticaj. Autizam 3 do 4 puta češće pgađa dječke nego djevojčice. Obiteljski budžet, obrazovanje i stil života čini se da ni na kakav način ne utječu na pojavu autizma.
Neki su roditelji zabrinuti zbog MMR cjepilo (ospice, zaušnjaci, rubeola), koje djeca primaju nkon 12 mjeseci života, može uzrokovati autizam. Ta se teorija bazirala na činjenici da se pojava autizma konstantno povećava u vrijeme kada se prima MMR cjepivo i na činjenici da se djeci s regresivnim oblikom autizma simptomi pojavljuju upravo u vrijeme kada prime cjepivo.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta