Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Mikrovalna peć". Rad ima 16 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Sadržaj
Uvod …………………………………………………………………………………… 2
Izum mikrovalne peći ………………………………………………………………….. 3
Način rada ……………………………………………………………………………… 4
Što su mikrovalovi? ……………………………………………………………………. 6
Općeniti model mikrovalne pećnice …………………………………………………… 7
Korisničko sučelje ……………………………………………………………………… 8
Upravljačka jedinica …………………………………………………………………… 9
Izvršni članovi ………………………………………………………………………….. 10
O zračenju mikrovalne …………………………………………………………………. 10
Najčešća pitanja i odgovori …………………………………………………………….. 11
Zaključak ……………………………………………………………………………….. 15
Literatura ……………………………………………………………………………….. 16
Uvod
Ovaj maturski rad obrađuje temu “Mikrovalna peć”. U njemu se prvo upoznajemo s izumom mikrovalne peći, potom načinom njenog rada, a na kraju ćemo reći ponešto i o utjecaju mikrovalne peći na hranu i zdravlje ljudi.
Mikrovalna pećnica je jedan od genijalnih izuma 20og stoljeća - milijuni domova diljem svijeta danas ju imaju. Mikrovalne pećnice svoju popularnost su postigle zbog toga što se u njima hrana kuha nevjerojatno brzo. Druga velika prednost mikrovalnih pećnica je racionalno korištenje toplinske energije jer griju samo hranu, a ništa drugo.
Mikrovalna pećnica koristi mikrovalove za zagrijavanje hrane. Mikrovalovi su radio valovi, a u slučaju mikrovalne pećnice najčešće su frekvencije oko 2500 MHz (2,5 GHz). Radio valovi tih frekvencija imaju interesantno svojstvo: ne absorbira ih većina plastičnih, staklenih, ni keramičkih materijala. Metal reflektira mikrovalove, te se upravo zbog tog svojstva u mikrovalnim pećnicama ne koriste metalne posude i sl.
Danas su mikrovalne pećnice sve češće sastavni dio kuhinjske opreme i one su korisna dopuna pripremanju hrane na klasičan način. Za brzu pripremu namirnica s najmanjim utroškom energije, na malo masnoće, a uz zadržavanje kvalitetnih sastojaka - možete odmrzavati, kuhati, omekšati ili podgrijati - samo pritiskom na gumb. Kako bi izbjegli opasnosti koje kriju, potrebno je znati pravilno ih koristiti.
Izum mikrovalne peći
Osnovni preduvjeti za pojavu mikrovalne pećnice stvoreni su, mimo očekivanjima mnogih, u vojnim laboratorijima. Točnije, nastali su 1939. godine, kada su istraživači John Randall i Harry Boot za potrebe engleske kraljevske avijacije osmislili magnetron - uređaj koji pretvara električnu energiju u energiju mikrovalnog zračenja, i ugradili ga u vojni radar.
Mnoge stvari koje su dio ljudske svakidašnjice zapravo su rezultat ljudske pogreške. Američka istraživačica i novinarka Charlotte Foltz Jones pet je godina istraživala kako su ljudi došli do predmeta bez kojih bi današnji život bio nemoguć i nezamisliv. Svoje spoznaje objavila je u knjizi "Mistakes that Worked: 40 Familiar Invitions and How They Come to Be", u kojoj objašnjava kako su nečije pogreške postale važnim dijelovima života svih ljudi.
Između ostalog, svoje mjesto našao je i proizvod bez kojeg suvremene domaćice ne mogu zamisliti svoju kuhinju: mikrovalna pećnica zapravo je rezultat vojnog istraživnja. Pery Spencer koncem Drugog svjetskog rata tražio je nova oružja za totalno uništenje i tada je, slučajno, šećući ispred radara s mikrovalovima, otkrio da mu se čokolada u džepu otopila. Nakon što je doveo u vezu rastopljenu čokoladu i mikrovalno zračenje, njegovom je utjecaju izložio šaku kukuruza od kojeg se dobivaju kokice, nakon čega se za samo nekoliko minuta u laboratoriju dogodio vatromet kokica koje su se otvarale uz poskakivanje i prasak. Svoj izum ubrzo je iz vojnog pogona preselio u svjetske kuhinje i postao bogataš. Među izumima koji su promijenili način života, a nastali su slučajno i (ili) pogreškom svojih izumitelja jesu i vreća za smeće, otvarač za boce, keksići s komadićima čokolade, ljepilice…
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta