Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Američka mafia". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.AMERIČKA MAFIJA
SEMINARSKI RAD
Novi Sad, 2010.
Istorijski aspekt razvoja organizovanog kriminaliteta u SAD
Organizovani kriminal se koristi različitim i mnogobrojnim metodama od svog nastanka do današnjih dana, kao što su npr. pretnje, ucene, iznude, otmice, prevare itd.
Izraz organizovani kriminalitet prvi put se pominje u Engleskoj početkom XVIII veka kada je delatnost jedne bande kradljivaca na čijem se čelu nalazio Jonathan Wild, nazvana upravo tim imenom. Pojava organizovanog kriminaliteta uočava se na tlu Evrope, najpre u Italiji krajem XIX veka u organizacionim oblicima mafije. Već početkom XX veka javljaju se i sličnosti kriminalnih organizacija sa elementom organizovanog kriminala sa legitimnim poslovnim organizacijama. Ta sličnost se posebno odnosila na njihovu strukturu, npr. izvršne organe, računovodstvo, pomoćno osoblje itd. Kada se govori o istoriji organizovane kriminalne delatnosti uopšte, onda je nesumnjivo reč o mafiji. Mafija je terminološki sinonim za sve vidove kriminalnog organizovanja.
Na primer, Samuel Walker tvrdi da je kriminalitet imao crte organizovanosti na mnogim područjima Amerike još u XIX veku, posebno u urbanim centrima, koji su se naglo razvijali. Prema njegovom mišljenju, postojala je stalna potreba za alkoholom, kockom i prostitucijom. Organizovane grupe koje su ih nudile bile su u početku sastavljene od Iraca, zatim od Jevreja, da bi na kraju dominirali Italijani.
Premda je tačno poreklo reči "mafia" nepoznato, veruje se da potiče još iz devetog veka, kada su Sicilijom vladali Arapi. Ugnjetavano stanovništvo je očajno bežalo i u obližnjim brdima tražilo utočište. Na arapskom reč "mafia" znači utočište.
Druga teorija datira iz 1282. i vremena invazije Francuske na Siciliju. Ponosno stanovništvo Sicilije hrabro se borilo i "Morte Alla Francia Italia Anela" (Mafia), što u prevodu znači "Smrt Francuzima je italijanski poklič", postao je njihov ratni poklič. Vremenom je reč "mafia" na Siciliji dobila značenje "muževno". U Maloj prosvetnoj enciklopediji navodi se da je mafija prvo bio naziv za tajno razbojničko udruženje na ostrvu Siciliji 1860. godine, da bi kasnije ovaj termin bio korišćen za označavanje svake opasne, kriminalno organizovane grupe. Međutim, u Etimološkom rečniku italijanskoga rečnika ističe se da je ova reč nastala ranih šezdesetih godina XIX veka i da je označavala nešto šarmantno, milo, drago i tome slično.
Bez obzira na poreklo reči, Sicilija je tokom istorije preživela bezbroj invazija i njen narod se često udruživao u tajne organizacije. Njihova struktura bila je zasnovana na porodici i imala je strog hijerarhijski sastav. Glave porodica zvali su se donovi i bili su zaduženi za mafiju u svakom selu.
Do 19. veka mafija je za ljude postala neka vrsta religije, "poštovano društvo". Povećala se i prerasla u moćnu frakciju orijentisanu ka kriminalu. Imala je sopstvena pravila i ovlašćenja, i ignorisala je sve druge oblike naređenja. Ubistvo je bilo krajnja cena izdaje.
Enciklopedija Britannica ne dijeli njihovo mišljenje, objašnjavajući da se radilo o malim, privatnim vojskama zvanim mafie. U New Orleansu, s druge strane Atlantika se stvarao najjači američki mafijaški ogranak. Istražujući ubojstvo talijanskog imigranta, policijski detektiv David Hennessey otkrio je aktivnost tajnog društva. Ubijen je, međutim, prije nego što je slučaj došao pred istražnog suca. Don Vito, Vito Cascio Ferro, prvi sicilijanski Capo di tutti Capi, 1901. godine bježi u Ameriku, pred uhićenjem i osudom zbog otmice, iznude i prijetnje, gdje osniva organizaciju Black Hand. Članovi su uglavnom bili okorjeli kriminalci pobjegli sa Sicilije, a Don Vito postaje poznat kao otac američke mafije i kao osoba zaslužna za povezivanje sicilijanskog i američkog klana. Početkom dvadesetih Mussolini je odlučio očistiti Italiju od mafije. Diljem zemlje, posebno na jugu, uzastopna uhićenja i nemilosrdna suđenja, zbog kojih je i sam Ferro završio u zatvoru, dovode do širenja američkog ogranka, jer Talijani masovno bježe pred progonima preko bare. Osim toga, Ameriku su vidjeli kao potencijalnu zemlju za dobru zaradu putem ucjene, prostitucije, kockanja i šverca. 
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta