Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Apsurd u delima Albera Kamija". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


INTERNACIONALNI UNIVERZITET U NOVOM PAZARU
DEPARTMAN Z A F I L O L O G I J U
SMER ZA ENGLESKI JEZIK I KNJIŽEVNOST
SABRINA GENDŽIĆ
APSURD U DELIMA ALBERA KAMIJA
(Seminarski rad)
Doc.dr Ševket Krcić
NOVI PAZAR,
2011.
UVOD 3
1.POJAM APSURDA 4
1.1.Pobuna 6
1.2.Sloboda 7
1.3.Strast 7
2.MIT O SIZIFU 8
3.APSURD I POBUNA U KNJIŽEVNIM DELIMA 9
Krug apsurda 9
Krug pobune 10
Pad 11
3.1.Apsurd i pobuna u romanu Stranac 11
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14
UVOD
Alber Kami se rodio u Mondoviju, Alžiru, jednog novembarskog dana 1913. godine. Mati mu je bila Španjolka, žena tople krvi sa obale Mediterana. O ocu se ne zna mnogo, tek toliko da je bio Alzašanin, da se bavio zemljoradnjom i da je pao na Marni, u velikoj bici Prvog svetskog rata.
Kontrast izmedju senke i svetlosti, koji je hranio njegovo detinjstvo, trajao je sve vreme njegove mladosti. Pošto je bio siromašan, uz pomoć stipendije počeo je da uči srednju školu, a zatim se upisao na filozofski fakultet u Alžiru. Diplomatski rad je posvetio odnosima izmedju helenizma i hrišćanstva.
Dok je povezivao miti antike i hrišćnastva, studirao je podrobno Platona i Sv. Agustina, život mu je bio pripremio i druge svoje strane: u alžrskoj prefekturi udarao je pečate na vozačke dozvole u Meteorološkom institutu merio pritiske u barometrima, po gradu prodavao automobilske delove i konačno otišao u brodske agente. 1930-te godine razboleo se od tuberkuloze. Bolest ga je naterala da krene uobičajnim putevima svih svršenih studenata filozofije. Počeo je da radiu Radio-Alžiru, a jedan oglas u novinama odveo ga je onome što je docnije postalo velika pasija njegovog života-pozorištu. Najzad je počeo kod Galimara i objavljuje prvo od Pisama nemačkom prijatelju. Ova dela, zajedno sa Kaligulom i dramom Nesporazum predstavljaju fazu u Kamijevom životu koja se može ukratko definisati kao istraživanje apsurda. Zbog prijema Frankove Španije, Kami napušta UNESCO. Nobelovu nagradu za književnost dobija 1957. Godine, a tri godine kasnije gine u automobilskoj nesreći.
1.POJAM APSURDA
Kami je jedan od onih mislilaca koji u svom raznovrsnom delu, koje se sastoji od filozofskih dela, romana, eseja, pisama, najbolje doneo ono osećaje koje je sam nazvao „moderni senzibilitet”. On je nastao kao posledica velikih svetskih previranja koja su kulminaciju doživela u dva svetska rata, ali kao i posledica velikih naučnih otkrića koja su sve više delovala na otudjivanje čoveka, odlikuje se na prvom mestu čovekovom preokupiranošću etičkim problemima, za razliku od takozvanog „klasičnog senzibiliteta” koji su pre svega zanimala metafizička pitanja.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta