Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Balaton jezero". Rad ima 12 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


UNIVERZITET U NOVOM SADU
PRIRODNO-MATEMATICKI FAKULTET
DEPARTMAN ZA GEOGRAFIJU, TURIZAM I HOTELIJERSTVO
PRIRODNO GEOGRAFSKE OSNOVE TURIZMA
SEMINARSKI RAD
B A L A T O N J E Z E R O
I U v o d
Balaton jezero je najlepse i turisticki najatraktivnije jezero u nama susednoj zemlji Madjarskoj. Uzimajuci u obzir da je Madjarska tipicno kontinentalna zemlja, svakako podrazumeva da nema mora koje bi zapljuskivalo njene obale. Uprkos tome, ova zemlja se moze pohvaliti jezerom koje stanovnici njihove zemlje cesto porede sa morem a nazivaju ga Balaton.
Balaton jezero je najvece jezero sa toplom vodom i to ne samo u Madjarskoj vec i u celoj Srednjoj Evropi. Za Madjare predstavlja najomiljenije mesto za letovanje, ali i za druge mnogobrojne goste iz Nemacke, Holandije, Belgije, Italije i drugih evropskih zemalja, koji svoje zelje i potrebe za kvalitetnim i sadrzajnim odmorom, zadovoljavaju upravo u vise turistickih mesta okolo obale jezera.
Osim odmora, cemu doprinose voda kao i sunce, Balaton i njegova okolina svojim gostima pruzaju mogucnost zadovoljavanja potreba kulturnog i istorijskog uzdizanja i upoznavanja ovih krajeva, pri cemu, tokom boravka, obavezno se mora posetiti i pogledati raskosni barok zamka Festetic.
Balaton omogucava bavljenje i upraznjavanje raznih sportova na vodi, medju kojima su najpopularniji: plivanje, jedrenje i skijanje na vodi. U neposrednoj blizini nalaze se izvori termalne i lekovite vode, sto upotpunjuje atraktivnost ovog prostora mogucnoscu oporavka.
Bez obzira sto je udaljeno od Budimpeste koja je metropola ove zemlje, ovo jezero je svakako najveci izvor turizma u Madjarskoj pa je shodno tome vredno paznje.
II T u r i s t i c k o – g e o g r a f s k i p o l o z a j
Balaton jezero se nalazi u zapadnom delu Panonskog basena, jugozapadno od Bakonjskog gorja (704 m) ili konkretnije u centru zapadne Madjarske. Udaljenost od najistocnije tacke jezera do Dunava iznosi u vazdusnoj liniji oko 72,5 km, a isto toliki je razmak od najzapadnije tacke jezera i reke Mure.
Na 150 km od Budimpeste u severozapadnom delu Madjarske nalazi se jezero Balaton. Predstavlja najvecu vodenu povrsinu u toj zemlji. Od glavnog grada gde se nalazi i medjunarodni aerodrom, drumskim saobracajem potrebno je od 90 da 120 minuta, ne vise. Auto-put Budimpesta-Zagreb prolazi uz ovo jezero tako da se da “Madjarskog mora” moze veoma lako i brzo stici.
Do najveceg jezera u centralnoj Evropi stize se lako i brzo jer je udaljeno svega 450 kilometara od Beograda ili oko 370 kilometara od Novog Sada a put do jezera iz nase zemlje autobusom ili sopstvenim prevozom traje oko sest sati.
Juzna obala jezera Balaton je narocito primamljiva za posetioce iz Srbije i Crne Gore. U ovoj oblasti smesteni su turisticki centri Siofok – srce Balatona, zivopisno mesto Szantod, mirno turisticko mesto Balatonele koje se nalazi u prelepom parku sa dosta zelenila i poznati turisticki centar Balatonfoldvar.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta