Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "banjalucki boj". Rad ima 13 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Esej
Predmet: Drzavno pravni razvitak
BiH – e
Tema: Boj pod Banja Lukom I
Beogradski mir
BANJALUCKI BOJ 4. VIII 1737. GODINE
Poslije mirovnog ugovora u Pozarevcu 1718. godine na teritoriji Bosanskog ejaleta nastupio je period relativnog mira sve do jula 1737. godine, kada se Austrija pridruzila Rusiji koja je vec ratovala sa Osmanskim carstvom od 1736.godine. jedan od razloga zbog kojeg se Austrija pridruzila ukljucila u rat je njeno nezadovoljstvo izazvano Pozarevackim mirom kojim je Austrija dobila uski pojas Posavine, a njena zelja je bila mnogo veca, to jested a osvoji cijelu Bosnu, sto bi joj predstavljalo jak osnov za dalji prodor na jugoistok. Pored ovog razloga Austrija je takodje bila svjesna da se Bosna nalazi u teskoj situaciji, jer je znatan dio njenih vojnih efektiva bio angazovan na ruskom ratistu, dok joj je stanovnistvo bilo pogodjeno kugom. Na osnovu toga Becki dvor je smatrao da je nastupio povoljan trenutak da Porti objavi rat I prosiri teritorij Habsburske monarhije.
Nakon toga austrijski car Karlo VI izdaje jedan proglas bosanskom stanovnistvu u kojem poziva svo krscansko stanovnistvo(katolike I pravoslavne) da se pridruze njegovim cetama. Sto se muslimana tice, u u proglasu im car garantira licnu I imovinsku sigurnost ukoliko ostanu mirni ili se dobrovoljno predaju. U tom slucaju mogu sa svojom imovinom slobodno raspolagati I otici kuda zele. Oni muslimani koji bi zeljeli ostati u Bosni radi imetka, morali bi se pokrstiti, posto Karlo VI istice u svom proglasu, da on druge vjere osim krscanske u svom carstvu nemoze priznati.
POKRETI AUSTRIJSKE VOJSKE PREMA BOSNI
Jos prije sluzbene objave rata 14. jula 1737. godine, austrijske jedinice koje su imale ratni zadatak da napadnu Bosanski ejalet, okupile su se u Pakracu I njegovoj siroj okolini. Tih proljetnih mjeseci buduci glavnokomandujuci austrijskih oruzanih snaga na bosanskom frontu, princ Josip Hildburghausen, na vrijeme je mobilizirao 14 eskadrona kirasira, 21 dragana, pet eskadrona husara I jedan iz Hrvatske. Ti eskadroni bili su konjica. Takodje je mobilizirao I 13 bataljona pjesadije, 12 kumpanija grenadira I 6 600 hrvatskih granicara. Ukupne vojne snage koje bi sa trece strane trebalo da napadnu Bosanski ejalet I prodru do Banja Luke brojale su 16 257 ljudi. Savladavsi Savu, vec 15. jula austrijske oruzane snage bile sun a teritoriji Bosanskog ejaleta. Istovremeno kod Tornja, gdje se nalazio princ Hildburghausen sa clanovima svog staba, doslo je oko 300 dotadasnjih sultanovih podanika iz okolnih sela da ovom austrijskom vojskovodji pozele dobrodoslicu I iskazu postovanje prema njegovom vladaru. Bez ozbiljnijeg otpora, narednih dana nastavljeno je napredovanje u pravcu Banja Luke.
U ranim jutarnjim satima doslo je do napada od strane Salih-age. Napad je bio iznenadan. To je unijelo pometnju u protivnicke redove. Zato se oni povlace prema glavnini svojih snaga I tek onda pruzaju veci otpor. Na osmanskoj strain bilo je 120 poginulih, a na austrijskoj 56. u ovoj borbi zivot su takodje izgubili Salih-aga I feldmarsal Muffling.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta