Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Francisko Goja". Rad ima 10 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.Visoka turistička škola strukovnih studija Beograd
Beograd 2010
Seminarski rad
Francisko Goja
Francisco Jose de Goya y Lucientes
Francisco Jose de Goya y Lucientes rođen je 30. marta 1746. godine, od majke Gracie Lucientes u Fundetodosu u Španiji. Detinjstvo provodi u Saragosi pohađajući školu oca Joaquina. Sa trinaest godina postao je učenik u ateljeu Jose Luzana. Za četiri godine svakodnevnog rada u ateljeu, Goja je naučio da priprema platna i boje, video je kako tema može da se razvija spajanjem kompozicija i figura kopiranih sa otisaka , sa grubim skicama iz prirode.
Posle neuspeha na Madridskoj akademiji, radi kao pomočnik dvorskog slikara Fransiska Bajeua. Legenda prikazuje mladog slikara kao čoveka koji voli tuče, borbe noževima i romantične avanture. Šezdesetih godina u Rimu je naslikao veliku istorijsku sliku " Hanibal pobednik baca pogled s vrha Alpa na pokorene zemlje italije", za koju dobija i nagradu za slikarstvo na konkursku akademije umetnosti grada Parme.
Gojina karijera na dvoru počinje 1775. godine kada slika seriju od 60 preliminarnih studija za Kraljevsku fabriku tapiserije-Sveta Barbara. Među njma čuvene su slike: "Suncobran", "Prodavač grnčarije", "Zmaj", "Slepi gitarista", "Pralje". Rađene na podlogama platna malih dimenzija, ali i na kartonima, motivi ovih kompozicija su prizori tadašnjeg života, aristokratskih i narodnih događaja i običaja koje Goja stvara pod nadzorom Nemačkog neoklasiste Antona Rafaela Mengesa. U delima koje radi primećuje se progresivno udaljavanje od umetničkih tradicija koje dolaze izvan Španije i razvoj vlastitog stila , kao posledica studija dela slikara Dijega Velaskeza. Goja studira Velaskeza preko slobodnih kopija njegovih dela koristeći se različitim tehnikama grafike. Mnogo kasnije u svojim spisima beleži: "Priznajem samo tri: Velaskeza, Rembranta i povrh svega prirodu". Rembrantove grafike su za Goju bile izvor inspiracije u njegovi kasnijim crtežima i grafikama, dok su mu slike Velaskeza pokazale put prema studiji prirode i otkrile tajne likovnog jezika realizma.
1780. godine, Goja je izabran za člana Kraljevske akademije San Fernando u Madridu. Kao uslov pristupu akademiji, Goja prilaže sliku religiozne tematike, "Hrist na krstu". Posle jedne nagle bolesti 1792. godine ostaje potpuno gluv, bez mogućnosti oporavka sluha. U narednom periodu njegova umetnost zadobija potpuno novi karakter, slobodnije ekspresije, , poduprta njegovim kritičkim umom i instiktivnim nagonom za oslobađanjem mašte od konvencionalizma. 1793. godine izrađuje seriju gravura Los Kapričos a 1795. postaje direktor akademije San Fernando, ali se posle dve godinepovlači sa tog položaja zbog problema sa zdravljem. Prvi slikar kraljevskog dvora postaje 1799. godine. Iako je rado primao zvanična priznanja i svoj uspeh cenio sa velikim entuzijazmom, ostavlja za sobom vrlo upečatljiv kritički osvrt na epohu i društvo u kojem je živeo. U seriji od 80 grafika pod imenom kapriči (los kaprichos), objavljenoj prvi put 1799., Goj direktno napada političke, društvene i religijske prilike i dogme, koristeći se tada popularnom tehnikom karikature, ali obogaćujući je svojim umetničkim kvalitetima i nesvakidašnjom dovitljivošću. Njegovo majstorsko korišćenje u to vreme razvijene tehnike akvatinte , naročito njenih tonalnih mogućnosti, daju Kapričima dramatičnu vitalnost, zbog čega mnogi ugledni istoričari i kritičari umetnosti, smatraju Kapriče najvećim dostignućem u istoriji grafike. Nekolio meseci kasnije, Goja postaje prvi slikar kraljevskog dvora. Takođe u to vreme biva pod pritiskom i napadima os strane španske inkvizicije. 1803. šalje grafike Kapriča kralju, moleći u zamenu penziju za svog sina.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta