Pregled teksta mojrad.net

Ovo je pregled DELA TEKSTA rada na temu "Antička filozofija - kosmološki period". Rad ima 14 strana. Ovde je prikazano oko 500 reči izdvojenih iz rada.
Napomena: Rad koji dobjate na e-mail ne izgleda ovako, ovo je samo DEO TEKSTA izvučen iz rada, da bi se video stil pisanja. Radovi koje dobijate na e-mail su uređeni (formatirani) po svim standardima. U tekstu ispod su namerno izostavljeni pojedini segmenti.
Uputstvo o načinu preuzimanja rada možete pročitati ovde.


Ekonomski fakultet Niš
SEMINARSKI RAD IZ PREDMETA OSNOVI FILOZOFIJE
TEMA:
ANTIČKA FILOZOFIJA : KOSMOLOSKI PERIOD
SADRŽAJ :
Miletski filozofi prirode
Filozofija se rodila u Joniji,na malo aziskoj obali Helade,u polisu Miletu.Prvi filozofi Milecani Tales,Anaksimen i Anaksimandar promisljaju prirodu.Milecani pod prirodom pod prirodom ne podrazumevaju samo nebesko plavetnilo i zemljansko sarenilo,vec ono sto se pri-radja,ono sto poradja sve ostaloS obzirom da se ne bave samo vidljivim svetom (prirodom) vec svetom u celini,ovi filozofi se jos nazivaju i kosmolozima,a njihov period kosmoloskim periodom.
Tales (oko 625-545. pre Hrista )
Milecanin Tales (isparvnije Talet) smatra se prvim od tzv. Sedmorice mudraca.Ova legenda o sedmorici mudraca verovatno je povezana sa mistikom brojeva.Tales je jedan od 20-orice mudraca koji se redovno pomenje u tekstovima.Zajednicko im je sto su prakticno-moralistickim porukama vaspitavali Helene.(Tales - Upoznaj sebe).Tales je bio izuzetni poznavalac astronomije,geometrije i geografije i to njegovo poznavanje rezultiralo je odlicnim proricanjima i predvidjanjima.Tako je on 585 god.p.n.e predvideo pomracenje sunca.Bice da je znanja sticao od egipatskih svestenika,a putovao je i u Fenikiju i Lidiju.Napisao je delo Pomorska astrologija,a zahvaljujuci njemu uveden je i kalendar od 365 dana u godini.Tales je uz Pitagoru bio nesumljivo najveci matematicar Helade.Aristotel u svom delu politika pise anegdotu vezanu za Talesa.Naime na osnovu astronomskih saznanja Tales je zakljucio da ce jedne godine biti obilan rod maslina.Tada je zakupio sve cediljke maslina na ostrvu Lezbosu i zgrnuo poprilicno bogatstvo.A od Anaksimena potice prica o Talesovoj rasejanosti prema kojoj je Tales,istrazujuci zvezdano nebo pao u neki bunar i tamo skoncao.Medjutim postoje i drugacija svedocenja o njegovoj smrti.Na njegovom grobu stoji natpis: „Zaista,malen je humak-ali od neba dopire slava, Talesa sto svestrani um bese,zapamti to.“
Najveci Helenski filozof Aristotel u poznatom delu Metafizika zapocinje istoriju filozofije sa Talesom: „ Tales osnivac ove vrst filozofije ,kaze da je voda pocetak svemu (zbog toga je on i ogvorijo da zemlja pliva po vodi); dosao je od ovog verovanja zapazanjem da se stvari hrane vlagom i da iz nje poistice i da od nje zivi i sama toplota“. Dakle za Talesa pranacelo,praiskon,i prauzrok sveta jeste voda.Iz vode sve nastaje i u nju se sve vraca.Znacajno je to sto je za Talesa zapravo voda sve so tece.Za njega je i krv voda.Zemlju je zamisljao kao plocu koja pliva na vodi,a zemljotres je objasnjavao talasanjem vode.
...

---------- KOMPLETAN RAD PREUZIMATE KLIKOM NA LINK ISPOD. ----------

Fotografija dokumenta